Smslån eller kontokredit?

Idag finns det många alternativ för den som vill låna pengar. Därför kan det ibland vara svårt att veta vilket alternativ som skulle passa bäst för just dig. Om du är ute efter ett lån som du kan få snabbt när något oväntat uppstår kan smslån eller krediter vara bra alternativ, men hur fungerar de och när bör man välja det ena eller det andra?

Smslån – vad är det?
Ett snabbt smslån är ett annat ord för snabblån eller mikrolån. Det uppgår i regel till 10 000 kronor, men det finns långivare som lånar ut upp till 50 000 kronor. Amorteringstiden är ofta 30 dagar, men det kan även handla om 60 eller 90 dagar.

Lånen är så kallade högkostnadskrediter. Det beror på att de har högre ränta än vanliga privatlån, billån eller bolån. Ett smslån är därför dyrare än andra typer av lån.

Hur fungerar ett smslån?
Du ansöker om ett smslån genom att besöka en långivares hemsida. Där väljer du önskat belopp och amorteringstid. Sedan fyller du i ett kort ansökningsformulär så att långivaren kan få en bild av din ekonomi. Det tar bara ett par minuter. När du är klar skickar du in din ansökan direkt via hemsidan. Samtidigt verifierar du din identitet med hjälp av ditt BankID.

I många fall får du ett lånebesked direkt på skärmen. I andra fall kan det dröja ett par minuter eller uppemot en timme. Om din ansökan blir beviljad överförs pengarna till ditt bankkonto. Återbetalningen av lånet påbörjas ofta cirka 30 dagar efter att din ansökan blivit beviljad.

Hur fungerar en kontokredit?
En kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort. Man kan säga att det är en modern variant av det traditionella kreditkortet. Den största skillnaden är att du inte får något kort till krediten.

För att ansöka om en kontokredit gör du precis som när du vill ansöka om ett snabblån. Processen är densamma, men skillnaden är att pengarna inte betalas ut till ditt bankkonto. Istället skapas ett konto till dig hos långivaren. Du kan se det när du besöker långivarens hemsida och loggar in på Mina sidor. Där kan du bland annat se din kredit och dina personuppgifter.

För att ta ut pengar loggar du in och gör ett uttag. Det är egentligen en överföring till ditt bankkonto och alltså inget konkret uttag med något kort. Du får inget kreditkort till krediten, utan du kan bara använda pengarna genom att överföra dem till ditt konto och ta ut dem med ditt bankkort.

Bör man välja smslån eller kontokredit?
En kontokredit kan ofta vara ett bättre val. Du kan ansöka om krediten innan du egentligen behöver ett lån och ha den som en trygghet. Då är du alltid förberedd om en oväntad utgift skulle komma. Samtidigt behöver du inte betala något om du inte använder krediten, så det kostar ingenting att ha den tillhands.

Ett smslån kan passa bättre när du inte känner något behov av någon extra trygghet. Om du upplever att din ekonomi är stabil finns det kanske inget behov av något kreditkort. Då skulle det inte heller vara svårt att återbetala ett lån inom 30 dagar om du någon gång skulle vilja ta ett. Vilket alternativ som vore bäst beror därför på hur du själv ser på din ekonomi och vad du föredrar.